Dra til sjøs, så fint
det er i Tananger Havn!

Det er ca. 5 minutter å gå fra Skibmannshagen til Tanangers idylliske havnemiljø. Kanskje har du allerede båtplass, eller er det på tide å skaffe seg en?

Tananger Havn er kjent for å være en av de fineste og tryggeste i hele distriktet, og som en av de koseligste. Det er Tananger Båtforening som styrer og steller med båtplassene og sørger for å holde området i stand. Det er mye liv i havnen og mange trivelige båtfolk du kan slå av en prat med. Har rekefiskelykken slått til, så er det mulig å stikke nedom for å handle ferske reker i havnen. Krabber kan du kanskje også få kjøpt – anbefales!

Brett opp buksebena, kjenn på bølgeskvulp og nyt Tananger-naturen!

Gå dagens tur i frisk sjøluft

Med leilighet i Skibmannshagen blir det enkelt for deg å nyte Tanangers herlige kystnatur og fulle lungene med herlig, frisk sjøluft. En god tursti langs kyststripen starter nede ved Tananger Havn og går nordover langs havet.  Dette er en fabelaktig rute på hvitvaskete svaberg og lyngheier som tar deg helt til Hafrsfjord bru langs ytterkanten av Tanangerhalvøya – anbefales.

Det er behagelig nærhet til turstiene på begge sider Hafrsfjord – der får du mange fine turalternativer. Hålandsvatnet er heller ikke langt unna, en tur rundt vannet er cirka 7 kilometer. På nordsiden er det en populær badeplass der du kan stupe og hoppe fra forskjellige høyder. Her er også lagt til rette med egen baderampe for rullestolbrukere

Ta deg en dukkert!

Sjøbadet på Myklebust er en attraksjon for hele distriktet – en attraksjon du sykler til på cirka 10-15 minutter. Her kan man svømme og grille i trygge omgivelser, omgitt av havet, svaberg og flotte turområder.

Badeanlegget ble offisielt åpnet i august 2015. Stier, trapper, badebrygge og ramper sikrer adkomst til bassenget for alle. Bassenget blir tilført sjøvann naturlig, og vannet sirkulerer ved vannstandsendring og bølgeaktivitet. Bassenget er anlagt med minst mulig naturinngrep, og føyer seg fint inn i kystlandskapet med svaberg og holmer. Det er sandbunn i bassenget.

Adkomst til anlegget skjer fra kyststien som går fra Tananger og nordover langs Jåsund-halvøya. Det er også egen parkeringsplass for gjester hvis du kommer med bil.

Trivelige Tananger er
akkurat passe stort.

TA TRENINGSØKTEN I NABOLAGET
Kvalitet og personlig oppfølging gir deg gode treningsøkter hos Impulz Treningssenter tvers over gaten for Skibmannshagen. Impulz åpnet for kun få år siden og har på kort tid blitt et førstevalg for mange i Tananger. Her kan du trene med apparater og vekter, sammen med andre i sal – ja, til og med være med på dansetimer med Gyda Bloch Thorsen.

FERSKE BRØD OG NYDELIGE KAKER – HVER DAG!
Kun et par-tre minutters gange fra Skibmannshagen, i Torkelstien, ligger koselige Stavanger Conditori, håndverksbakeriet hvor du får særs smakfull bakst basert på surdeig. Perfekt hvis du vil ha nybakte rundstykker en lørdags morgen. Den hyggelige betjeningen tilbyr også alt du måtte ønske av kaker og annen søtbakst, så ta gjerne med deg noen du er glad i og nyt en god kopp kaffe med noe søtt attåt.

DITT NABOLAGSSENTER
Tananger senter er et naturlig møtested for de fleste i Tananger. Her finner du blant annet frisør, blomsterbutikk, apotek, jernvare, garnbutikk, tannleger og dyreklinikk – og ikke minst: mange kjekke Tananger-folk.

Lokalhistorisk sentral beliggenhet

Den første skriftlige kilden hvor Tananger er nevnt, dateres tilbake til 1608. Mot slutten av århundret, da hummeren ble en viktig eksportartikkel, var Tananger betydelig mer kjent – både hollendere og engelskmenn var hyppige gjester i jakten på havets svarte gull. Stein fra Meling ville hollenderne også ha, og denne skal ha blitt brukt til å bygge selveste Amsterdam Havn.

Det er sannsynligvis de ideelle havneforholdene som har æren for at de første en gang for lenge siden bosatte seg i Tananger. Stedet var kjent som den beste og dypeste havnen nord for Egersund og den ble hyppig besøkt av fiskere og andre sjøfarende. Som i 1865, da det blåste opp til alvorlig uvær.

Da Hafrsfjord bru stod ferdig i 1925, ble Tananger lettere tilgjengelig for andre enn de som kom via sjøveien. Bare fem dager etter broåpningen tok nye Tananger Busselskap sin første tur over broen og gikk deretter i fast rute mellom Stavanger og Tananger. På 1930-tallet hadde havnen to butikker; «D. Danielsen» og «Olsen», som begge holdt til i Havnevegen. Disse krambuene var viktige møteplasser for folk og bidro til at Tananger var datidens sentrum i Sola.

Da kommunen kjøpte store deler av gården til Knudsen-familien i 1968 for å rydde plass til den gryende oljeindustrien, bestemte familien seg for å starte butikk i Skibmannsvegen. De startet Tananger Snarkjøp, som senere ble Rema
1000, på tomten der det nå kommer nye leiligheter. Et par år senere satset Knudsen-familien videre og bygget bensinstasjon tvers over veien for Snarkjøp. Fina-stasjonen deres ble reist hvor YX-stasjonen i Skibmannsvegen holder til i dag. Og med både ny landhandel og ny bensinstasjon vokste et nytt handlesenter i Tananger frem.

Enda flere butikker kom til Skibmannsvegen da kjøpesenteret Ankerplassen, i dag kjent som Tananger senter, stod klar i slutten av år 2000. I dag er Skibmannsvegen midt i det som regnes som Tanangers sentrum, stedet der du nå kan sikre deg en ny og god leilighet med stor terrasse.